Ültessünk gyógynövényeket a kertünkbe!

Napjainkban egyre többen kertészkednek és nem csak hobbi szinten. Az okok nagyon változatosak. Jót tesz a léleknek, a konyhában kulináris ételeket készíthetünk a gyógy - és fűszernövények segítségével és ajándékba is jó adni ezekből a növényekből. Mutatjuk is, hogy miért is ültessünk gyógynövényeket a kiskertünkbe és mely gyógynövénynek, milyen pozitív hatása van az egészségre.
Ültessünk gyógynövényeket a kertünkbe!

6 ok, amiért gyógynövényeket is ültessünk a kertünkbe

Az emberek sok esetben vágynak némi nyugalomra, kikapcsolódásra és egy olyan helyre, ahol valóban lehetőségük van levezetni a napi stresszt. Erre tökéletesen megfelel a kert, ahol ültethetünk virágokat, zöldségeket és gyógynövényeket is. Az egyik ok, amiért sokan helyet szorítanak a kertjükben a gyógynövényeknek nem más, mint azok felhasználása a gasztronómiában. Sokak kedvenc időtöltése a főzés. Az, aki szeret kísérletezgetni a konyhában, nem csak a magyar ételek elkészítésének fortélyait szeretné elsajátítani, hanem a nemzetközi konyhába is szeretne bepillantást nyerni. A mediterrán ételek elkészítése szinte lehetetlen bazsalikom, kakukkfű vagy rozmaring nélkül, és akinek kertje van, miért ne termeszthetné meg saját maga ezeket a gyógynövényeket?

A másik érv, ami a gyógynövények mellett szól, az egészségre gyakorolt hatásuk. A kezdők többnyire teát készítenek a kamillából, a petrezselyemből vagy a pitypangból, a haladók pedig már a tinktúrákkal is kísérletezgetnek. A gyógynövények aromaterápiás hatása is kiemelkedő. A zsálya például javítja a memóriát és pozitívan hat a kognitív funkciókra. A borsmenta emésztési problémák esetén lehet a segítségünkre, a rozmaring az allergiás tüneteket enyhíti, a kamillára pedig gyomorfájdalom, légúti fertőzések és gyulladás esetén számíthatunk.

Nem csupán a kertészkedés került előtérbe, mint hobbi az elmúlt években, hanem a DIY, azaz a saját készítésű tárgyak készítése, amelyeket el is lehet ajándékozni. A gyógynövények is fontos részét képezhetik a saját kezűleg készített ajándéktárgyaknak, hiszen készülhet belőlük fürdősó, szappan és a főzéshez különféle olajak is.

A rendszeres kertészkedés nem csak az elmét tisztítja ki, de a testnek és a léleknek is igazán jót tesz. Azok, akik stresszes munkahelyen dolgoznak, kifejezetten a stressz levezetése miatt is döntenek e mellett a hobbi mellett.

A gyógynövények termesztése nem igényel nagy kertészeti ismeretet és nagyon hasznosak lehetnek. Nem csak a konyhában, nem csak az ajándékkészítés során lehetnek a hasznunkra, hanem egyes rovarok elűzésében, amelyek nem csupán nekünk okoznak kellemetlenséget, amikor a nyári estéinket a kertben szeretnénk tölteni, hanem egyes növények számára kifejezetten kártevő rovarok is léteznek. Ha azonban tudjuk, hogy milyen zöldség mellé, milyen gyógynövényt ültessünk, akkor mindenféle vegyszer nélkül is tudunk védekezni ezek ellen a kártevők ellen.

Nincs is szebb egy rendezett, gondozott kertnél. Az már csak plusz élmény, ha a kertünkbe kilépve, illatfelhő vesz bennünket körül, mert hiszen a gyógynövények másik előnye, hogy nagyszerű illatokat árasztanak magukból.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan válasszon kerti szaunát?

Hogyan válasszon kerti szaunát?

Ha kerti szaunát szeretne építeni, érdemes megfontolni a szigetelést.

Ültessünk gyógynövényeket a kertünkbe!

Ültessünk gyógynövényeket a kertünkbe!

Ilyen gyógynövényeket érdemes otthonra ültetni.

A megfelelő kerti trambulin kiválasztása

A megfelelő kerti trambulin kiválasztása

Ilyen trambulint érdemes választani a kertbe a gyerekek számára.