Ötletek a környezetbarát kert megteremtéséhez

Ma már nem meglepő, ha a városokban is egyre több zöldövezetet látunk, és azon sem csodálkozunk, ha a kertész barátaink nem egyszerűen csak kertészkednek, hanem tudatosan alakítják ki és művelik a kertjüket. A környezetbarát kert kialakításához csak arra van szükség, hogy tiszteljük a környezetünket, a rovarokat, a kisállatokat, a virágokat, a fákat, tartsuk szem előtt a környezetvédelmet és természetesen az is elemi, hogy a saját egészségünk is fókuszba kerüljön. Mi is szükséges a környezetbarát kert kialakításához? Mutatjuk is a válaszokat!
Ötletek a környezetbarát kert megteremtéséhez

A környezetbarát kert néhány fontos eleme

A környezetbarát és környezettudatos szavaknak még soha nem volt ekkora szerepe és jelentősége, mint napjainkban. Amikor tartanunk kell a méhek kipusztulásától, a vízhiánytól, akkor nem lehet kérdés, hogy olyan környezetet, olyan kertet teremtünk, ahol védjük és óvjuk ezeket az értékeket. Mivel is lehetne óvni a méheket, a pillangókat és az egyéb rovarokat? Ha minél több virágot ültetünk a kertünkbe. A környezetbarát kertre nem feltétlenül a nagy rendezettség jellemző, hiszen egy ilyen kertben még vadvirágokat is találunk, amelyek értelemszerűen a fűben növekednek, azaz a fű, a gyepszőnyeg sincs tökéletesen lenyírva. Mi a feladatunk? Mindenképpen olyan növényeket, virágokat ültessünk a kertünkbe, amelyek pollent és nektárt is biztosítanak a beporzók számára. Mint ahogyan sokan buzdítanak a szezonális és hazai zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, úgy a kertészeket is arra ösztönzik, hogy őshonos növényeket ültessenek a kertjükbe, mert hiszen ezek nem csak kevesebb gondoskodást, de kevesebb öntözést is igényelnek.

A kertészkedéshez víz is szükséges. A környezettudatos ember nem öntöz mindennap, hanem előtte teszteli a talajt és csak akkor locsol, ha tényleg nagyon muszáj, hiszen a mindennapi öntözéssel is sok vizet elpazarolhatunk. Azok, akik a környezet megóvását tűzték ki maguknak célul, az esővizet gyűjtik hordókba és tartályokba, hogy ezzel is csökkentsék az úgynevezett víz lábnyomot.

A környezettudatos kertészkedés alapja a vegyszerek és műtrágyák mellőzése. Hogyan érhetjük el, hogy a növényeink mégis megkapják a szükséges tápanyagokat? Ha komposztálunk. Ez az egyik legjobb mód arra, hogy a növényeink fejlődését biztosítsuk anélkül, hogy káros anyagok jutnának a talajba, a növényekbe és ezzel a saját egészségünket is védjük. Nem beszélve arról, hogy a komposztálással valóban csak a szemetesbe való dolgok kerülnek a kukába. Hiszen a komposztba beledobálhatjuk a gyümölcs - és zöldséghéjat, a kávézaccot, a tojáshéjat is.

Napjainkban egyre nagyobb jelentősége van a minimalizmusnak. Sokan nem dőlnek be minden reklámfogásnak és próbálnak minél kevesebb szemetet felhalmozni és az újrahasznosítás is egyre inkább fókuszba kerül. Miért ne használhatnánk a kertünk megszépítésére használt, de biológiailag lebomló tárgyakat? Ma már sokféle, a háztartásban használt dolog készül ilyen anyagból, amelyek alkalmasak lehetnek palánták ültetésére. Ezzel is kevesebb műanyagot használunk, amivel szintén a környezetbarát élet irányába teszünk még egy lépést.

A környezetbarát kertész nem csak a méhekre fókuszál, hanem a kisebb vadon élő állatkákra és madarakra is, akik óhatatlanul is betévednek a kertünkbe. A fák ültetésével, akár ezeknek az állatoknak az életterét is megteremthetjük, főleg, ha a közeli erdőből menekültek hozzánk valamilyen oknál fogva. Amikor ősszel a fák elhullajtják a leveleiket, ne hordjuk azonnal a komposztra, hiszen a süncsaládnak ezzel is szállást nyújtunk néhány hétre vagy hónapra.

Kapcsolódó cikkek

Ültessünk gyógynövényeket a kertünkbe!

Ültessünk gyógynövényeket a kertünkbe!

Ilyen gyógynövényeket érdemes otthonra ültetni.

Hogyan válasszon kerti szaunát?

Hogyan válasszon kerti szaunát?

Ha kerti szaunát szeretne építeni, érdemes megfontolni a szigetelést.

A legjobb kerti szerszámok kezdőknek

A legjobb kerti szerszámok kezdőknek

Ahhoz, hogy egy kezdő sikeresen kertészkedjen, szüksége van a megfelelő kerti szerszámokra.